Hvordan vælger man den rette båd?

Når nu der er hundreder – ja måske tusinder forskellige bådtyper og -mærker til salg, hvordan finder man så den båd, der passer en bedst?

Uanset om din interesse for både er nyvakt, eller du allerede har været den lykkelige ejer af flere, så risikerer du, at næste gang du skal til at vælge båd, bliver den mest spændende og forvirrende du nogensinde har stået overfor. I det følgende vil vi give dig nogle råd, der kan hjælpe dig med at indsnævre valgmulighederne. I den sidste ende er valget selvfølgelig dit.

Alle, der elsker både eller drømmer om dem, finder det svært ikke at browse igennem YachtWorld.com og lade blikket blive fanget af de elegante detaljer. Det er helt i orden – og hvis du nu sidder og læser denne artikel, så er det sikkert allerede sket. Men før du skrider til at købe en båd, vil vi da opfordre dig til at gøre dit hjemmearbejde først.

Både i Nyhavn, Copenhagen, Danmark

Både i Nyhavn, Copenhagen, Danmark

Allerførst skal du overveje den geografiske beliggenhed. Hvis du er mobil og kan have din båd liggende et godt stykke fra din bopæl, har du måske flere valgmuligheder og bliver nødt til at undersøge dem hver især. Men lad dig nu ikke henføre. Hvis du ikke nemt kan nå hen til det sted, hvor du vil lægge din båd, er der stor sandsynlighed for, at du ikke kommer til at bruge den tilstrækkeligt ofte. Det skal være nemt at springe ombord og komme ud på vandet med kort varsel.

Når du har valgt vandområde, skal du se undersøge, hvilken bådstil, der er almindelig i det pågældende område. I Skandinavien kan de fleste både f.eks. lukkes til for at sikre, at regnen bliver holdt ude af kabinen. I Middelhavsområdet har bådene normalt et mere åbent dæk, der passer til det tørre og varmere klima. Du kan selvfølgelig vælge en båd, der er anderledes; men undersøg forholdene og sørg for, at du har gjort dig klart, hvorfor du vælger at være anderledes.

Hvor stor er denne sø? Eller er det et hav? Geografi – og i hvilken grad din yacht bliver udsat for vind og bølger – er endnu en væsentlig faktor, når du skal vælge en båd, der er sikker og som kan anvendes under normale forhold i det pågældende område. Nogle både er konstrueret til uden besvær at sejle sikkert i høj sø ved motor eller sejl; andre har det bedst i smult vande i bugter eller indre farvande.

Tag hensyn til dine egne færdigheder, når du vælger beliggenhed og bådtype. Hvis udfordringen som kaptajn på egen båd er ny for dig, er det måske lige udfordrende nok at sejle gennem en smal tidevandspræget passage ud på det voldsomme Atlanterhav, hvis du bare vil have en lille dagstur på vandet. Har du nogen erfaring, er det dog ikke nogen hindring for at du kan nyde din sejltur alligevel. Med tiden og med lidt uddannelse og øvelse, kan du overvinde de fleste udfordringer. Men når du køber båd, anbefaler vi, at du vælger en, som du kan magte under de fleste forhold, hvor du kunne tænkes at ville bruge den.

Hvordan vælger man den rette båd?

Hvordan vælger man den rette båd?

Når du har bestemt dig for et sted, skal du danne dig et klart indtryk af, hvordan du kunne tænke dig at bruge din nye båd, inden du gør alvor af at købe en. Vil du gerne ud at fiske, sejle for sejl, på krydstogt eller bare smutte fra A til B. Eller har du planer om at wakeboarde og stå på vandski ? Eller er det vigtigere at feste med vennerne og kollegerne? Når alt kommer til alt, vil du sikkert gerne have en båd, som kan opfylde mere end et ønske; men det er absolut værd at bruge tid på at finde ud af det, inden du skrider til at købe.

I denne artikel vil jeg ikke forsøge at beskrive hver enkelt båd- eller yachtklasse. Du kan klikke ind på avancerede søgninger på YachtWorld.com og browse gennem dem alle, hvis du har tid. Det er meget mere effektivt, hvis du finder ud af, hvad den skal bruges til, f.eks. fiskeri. Dernæst kan du begynde at lede efter hvilke bådtyper, der egner sig til det formål. Hvis du gerne vil stikke langt til søs, er det måske en sportsfisker, du skal se efter. Hvis farvandet ikke er alt for voldsomt er en midterkonsol-konstruktion måske mere egnet og kan bruges til andre formål. Hvis du ikke skal sejle langt omkring og plejer at fiske sammen med et par venner er en mindre båd måske den rette. Og så er der endelig spørgsmålet om, hvor du vil lægge til. Vil du ligge i en marina? Eller for svaj? Eller skal båden på trailer? Det betyder noget for dit endelige valg.

Mange begynder deres søgning med at se på priser, og det er da meget logisk. Men du behøver ikke nødvendigvis starte der. Hvis du venter med priserne, indtil du har bestemt dig til, hvor du skal bruge båden, og hvilken type der er bedst egnet til dit formål, kan du lede efter en båd inden for dit prisområde og ende med et smallere udbud at søge i. Du har måske dannet dig et overblik over div. afgifter, opbevarings- og vedligeholdelsesomkostninger, så dit bådregnskab bliver mere nøjagtigt og overskueligt.

Glem ikke, at du ikke er alene, når du søger. Yachtmæglere og -forhandlere står klar til at hjælpe dig med at besvare en lang række spørgsmål. Nogle mæglere kender meget til bådkonstruktion, andre til bådmotorer og -udstyr. Ingen kan svare på alt, men fagfolk inden for køb og salg af både har mange ressourcer lige ved hånden. Særligt ved store yachter kan de være en uundværlig hjælp i udvælgelsesprocessen og det afsluttende køb af din nye yacht.

Næste skridt er det der er sjovt når der skal vælges yacht. Se efter en båd, der har den rette blanding af sikkerhed, hastighed og stil. Nu er tidspunktet så inde, hvor du skal lade blikket løbe, til du finder en yacht, som du bare må eje – og her må du gerne reagere impulsivt.